tisdag 9 februari 2010

Mardrömmen som blev sann...

Oj, oj, oj...

Det värsta har hänt (9/2) sent i eftermiddags i Göteborg. IV-eleverna utspridda på dåligt fyllda gymnasieskolor. Allt för att spara 10 av 90 miljoner krävda på hela gymnasieförvaltningen.

Elevstöd, skolvärdar, lärare, kuratorer, skolsköterskor, en bamba med relativt lugn miljö och mat som eleverna tyckt om, en rektor som vet vad alla ungar heter - den lilla skolan - allt detta bortsparat från de mest stödbehövande eleverna av vår rödgröna regeringsallians i kommunen!
Detta trots att dom egentligen kände sig väldigt obekväma med de slarvigt utredda konsekvenserna. Men blixtbeslutet, dagen före semestern i somras, att lämna Kortedalagymnasiets lokaler verkade vara ett av de viktigare skälen till att det inte fanns någon återvändo. Varför togs detta beslut från början???
Ökande segregation är en av riskerna som dessutom följer med beslutet. Men ingen på mötet nämnde det ordet. Förbjudet!
Detta fast Göteborg är en av Europas hårdast segregerade städer enligt en undersökning på kommunens egen hemsida.

Det här innebär plötsligt lite planekonomi á la 80-talet i skolpolitiken. Man styr och ställer med elevgrupper. Inget fritt val här inte! Men hur reagerar "marknaden" då?
Jag gissar att de resursstarka "köparna" som till äventyrs finns kvar på de mottagande skolorna, röstar med fötterna! Vem vill gå med IV-barn!!!

Och vem vill se den växande gruppen som inte kommer att platsa på det nya gymnasiet 2011? Den Sista tredjedelen alltså.
Ja,  inte politikerna i alla fall, verkar det! 

Det är bland annat de här frågorna vi måste diskutera. Gör det gärna via den här bloggen!
Ge inte upp alla som älskar att jobba med de här härliga ungarna! Vi har framtiden för oss.
Utbildningspolitik efter budgetkrav går år från år, men den stora frågan om ungdomens roll i samhället och ekonomin kommer man inte undan...

3 kommentarer:

  1. Jag förstår inte hur man i samma text kan säga att Göteborg är en av Sveriges mest segregerade städer och samtidigt hävda att Göteborgs stads satsning att låta IV-eleverna få vara en naturlig del av alla gymnasier - är en dålig idé?

    Jag skulle också vilja veta på vilket sätt "vi som älskar att jobba med de här härliga ungdomarna" inte skall ge upp? Skulle man som lärare på IV-programmet ge upp bara för att eleverna har en plats på en ordinarie gymnasieskola?

    Jag är intresserad av att lära mig mer om hur dessa hängivna IV-lärare arbetar och jag tror att utbytet kan bli stort på de nya skolorn i Göteborg. Om man vill dela med sig?

    SvaraRadera
  2. Ja, om IV-eleverna verkligen "blev en naturlig del av alla gymnasieskolor..." med betoning på alla, så kunde det vara en bra idé. Men de placeras nu ut på skolor som har plats över. Läs: Skolor med lägre söktryck och låga eller inga intagningsoäng. Dessa skolor har redan många IV-mässiga elever och nu får man alltså ännu fler. Detta leder i sin tur till att skolan blir ännu mindre attraktiv för sökande med höga intagningspoäng - dvs. ökad skolsegregation!

    Varför inte ge upp...

    Välkommen...

    Återkommer gör Lasse H

    SvaraRadera
  3. "Varför inte ge upp..."
    Jo man blir nämligen jättetrött av att ständigt flyttas runt på av siffernissarna och nissorna i kommun och förvaltningsledningen. Så fort en lokal blir ledig på annat håll så har IV-skolan flyttats dit. Var tredjeår i snitt, skulle jag gissa har vi flyttat sedan slutet av 90-talet. Nu när vår skola läggs ned är många kartonger sedan den senaste flytten inte ens uppackade. Då är det lätt att ge upp...

    När sedan det senaste sparkravet på skolan löses genom att 2011 års gymnasiereform införs ett år tidigare, under mycket forcerade former, och politiker kommer med gamla floskler om att "de här eleverna kommer att må bra av att inkluderas" då blir man ändå tröttare. Hyckleri! Hur ska man kunna inkludera elever i redan segregerade skolor?

    Varför inte vända blicken söderut mot Malmö. Där har politikerna tagit segregationsproblematiken på allvar och bl a skapat en ordinarie skola för elevgruppen - Bellevuegymnasiet. I dryga sex år har den legat på samma ställe och elever, lärare och rektor är nöjda...


    Välkommen...
    Här hade jag tänkt bjuda Dig "anonymus" till vår skola på lunch så Du hade fått se vad som skulle läggas ned. Till exempel vår underbara bamba med eget kök där alla (nästan alla) lärare och skolledare äter tillsammans med eleverna under värdiga former. Och det behövs inga securitasvakter...
    Men nu är det för sent. Det kanske blir ett litet eget TV-reportage här på bloggen så småningom som DU kan kolla på.
    Tack för kommentaren ändå till slut! Hoppas Du är lärare. Då kan Du fråga nya elever i höst vad som var bra på deras nedlagda skola SFC-Kortedala...Allt var inte bra, men mycket och de flesta eleverna trivdes!

    Lasse H

    SvaraRadera