torsdag 26 maj 2016

Nystart av Nätverket för IM i den "mellansvenska regionen"

För jämt ett år sedan, efter vårt tvådagarsmöte i Ystad/Malmö
så skrev jag om hur aktiva den nordsvenska respektive sydsvenska regionen i Nätverket för IM var. Tanken var att försöka stärka den mellansvenska regionen med några nya skolor från stockholmstrakten. Skolorna där är ju särskilt viktiga som utgångspunkter för ev. uppvaktningar för Rektorsgruppen.  Därmed skulle vi få ett band tvärs över  Sverige med Stockholm och Göteborg som ändpunkter.

Besöket i Södertälje i höstas, blev i och för sig, en positiv överraskning. Gryningsskolan hade verkligen egna grepp för "gråzons-elever" som någon har kallat elevgruppen, som inte riktigt passar någonstans.
Be att få komma och titta! Vad sägs t.ex. om idén att inte ha hemklassrum för så känsliga elever. Låter konstigt, men jag tror att Gryningsskolan har hittat en helhets lösning, som både blir kostnadseffektiv och tar till vara elevernas trygghetsbehov och lärarnas olika resurser. Peter Eriksson heter samordnaren som tillsammans med eventuella medarbetare hälsas varmt välkommen i Rektorsgruppen i Nätverket för IM.

Det har tyvärr varit väldigt trögt att få ett fungerande regionalt nätverk i mellansverige.
I norr och söder har ju allt fungerat förstås! En landsomfattande  nätverksträff, planerad vid skånemötet förra våren, ägde rum i Luleå i januari i år. Dit kunde ingen rektor från Göteborg åka och jag som pensionär och timanställd kunde inte få biljett och att betala själv tyckte min fru gick för långt. Men Sverker Meyer, vår skånske ivrige hjälte var naturligtvis ända uppe i Luleå och fick kontakt med Jennie Rosengren från  Enskede gårds Gymnasium, som verkar vara ett riktigt IM-gymnasium av den gamla modellen! Hon och ev. medarbetare hälsas ockå varmt välkommen i Rektorsgruppen.

Men sedan kom det verkliga bakslaget för vår mellansvenska region! Efter över ett års förhandlande för att få till en tid som passade alla, kunde plötsligt varken rektorer eller förstelärare från Göteborg åka med till Malmö i April och titta på deras framgångsrika coachmodell. Jag fick ensam som "förstepensionär" representera vår gigantiska skolstad i Malmö. De andra påtänkta deltagarna från staden anmodades av myndigheten att syssla med enbart förvaltninguppdrag och avvakta utvecklingen av IM-programmet i Göteborg och dess avvärjande av hotande miljonviten från Skolinspektionen. Det var kanske ett klokt centralt beslut, men coacherna i Malmö är en bra idé. Den modellen skulle kunna göra åtskillig nytta bland våra många "nollpoängare" från de fattiga förorterna. Redan vid skolavslutningen i nian tar coacherna kontakt och erbjuder verksamheter under sommarlovet. Sedan följer de som varit coacher (20-30 åringar) med in i skolarbetet på hösten...

Summa summarum!
Ett jobbigt läsår men slutet gott allting gott. Två nya skolledare till rektorsgruppen och kanske ny ork till uppvaktning av Skolkommissionen? Det har hänt mycket under den senaste veckan sedan deras delbetänkande kom ( i måndags var det väl?).  Jag återkommer med med lite material kring mottagandet av kommissionens tankar  innan skolavslutningen.

Vänliga hälsningar från Lasse H i Göteborg










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar