torsdag 11 mars 2010

Akademin för den Sista tredjedelen, måndagen 12 april kl.16:30, Aschebergsgatan 3

Då träffas diskussionssugna och skolintresserade på "Akademin för den Sista tredjedelen" i Göteborg.
Akademin kommer att hålla sittningar, som det anstår varje akademi, med relativt jämna mellanrum. Då alltid med en gäst och föredragande inbjuden. Förhoppningen är att detta ska vara ett sätt att få igång en bredare diskussion kring utbildning ur ett demokratiskt perspektiv - utbildningen för den Sista tredjedelen.

Varför just en tredjedel? Bråket i fråga anspelar på de som inte kommer att klara av att gå på vare sig det teoretiska eller yrkesinriktade gymnasiet 2011, i och med de skärpta kraven. Det blir faktiskt så många tror vi! De kommer heller inte som grupp att kunna trollas bort via lärlingsplatser, ...eller? Jasså!
Ja, det är det vi får diskutera. Roligast blir det ju om alla inblandade kan möta upp: politiker, tjänstemän, näringslivsföreträdare, lärare, elevvårdspersonal...
Man behöver inte ha något formellt medlemsskap innan det räcker att vara inbjuden och skulle några elever vilja bli medlemmar får vi ta ställning till det då.

Servering till självkostnadspris, innan gästen för kvällen inleder. En enkel maträtt serveras, vegetariskt alternativ finns, samt ost och bröd. Öl eller vatten av ett fåtal märken finns också. Bara inbjudna, alltså slutet sällskap.

När vi träffas kommer vi som sagt alltid att ha en specialinbjuden gäst. Den första gästen blir Jonas Olofsson. Han har en gedigen akademisk bas bl.a. som docent i ekonomisk historia. Han arbetar också på Socialhögskolan i Lund. Under många år har han följt Nätverket för IV i Sverige och vårt opinionsarbete för en bättre undervisning för elevgruppen. Just nu arbetar han med Irene Wennemo ("utbildnings chef" på LO) som utreder lärlingsutbildningen för regeringen.
Även om Jonas är specialist på just lärlingsutbildning har han ett brett utbildningspolitiskt fokus. Hans nya bok: Krisen i skolan (Borea Bokförlag) som han ska presentera för oss den 12 april, ska bli spännande läsning. Jag citerar från bokens inledning:

- En  successivt förlängd och generellt inriktad utbildning har sedan 1940-talet framstått som en huvudingrediens i strävandena att skapa ett mindre klasskiktat och mer rättvist samhälle. Frågan som ställs i det följande är inte bara om dessa strävanden är under upplösning utan framför allt om inte strategin motverkar sina egna syften.

Det är frågeställning som kanske kan tillåta oss som arbetar med elevgruppen (den Sista tredjedelen) att komma bort från det ständiga kravet: matte, svenska och engelska och sedan in på nationellt program...
De flesta av våra elever behöver just nu í sina liv någonting annat, något mer personlighetsdanande och engagerande än att nöta med det man ensidigt gnuggats och misslyckats med i grundskolan.


Fler gäster väntar i kulisserna, nästa möte blir troligtvis en månad in på höstterminen...
Anmäler sig till de kommande mötet gör man omgående, dock senast onsdagen 7 april till emailadressen lassehellstream@hotmail.com

Väl mött till en trevlig och intressant kväll den 12 april kl.16:30 - c:a 19 . Vi träffas i Lärarförbundets lokaler på Aschebergsgatan 3

PS:  Här finns SvD:s ledare Söndagen den 21 mars. Ska vi få igång debatten nu eller...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar