fredag 30 januari 2015

Avstamp för en bättre skola...


Hur kan vi återta makten över skolan som en samhällsbyggande institution? 

Det var den ambitiösa rubriken till en konferens/seminarium som anordnats på ABF-huset i Stockholm den 20 januari. Arrangörer var Nättidskriften Skola och Samhälle, Arena-idé och Tankesmedjan Tiden och ABF Stockholm.
Tre och en halv timme uppdelade i tre teman med olika debattörer och moderatorer på scenen.

programbladet nämndes segregationen under en temarubrik, men jag tycker att den som vanligt fick stå tillbaka för andra mer akademiska resonemang. Men intressanta treochenhalvtimme var det och jag ångrar inte ett ögonblick att jag åkte 100 mil för detta. Hasse Garheden rektor på det numera nedlagda Kvarngymnasiet i Järfälla slöt upp på seminariet och vi fick förnyad kontakt med Arena Idé, via dess chef Boa Ruthström ersättare för Lisa Pelling som fått förhinder. Arena-idé som är Arenagruppens tankesmedja är en av de organisationer som sagt sig vara intresserade av att hjälpa oss med att få upp skolsegregationen på den politiska agendan. Någon slags konferens i västra Sverige kanske är på gång.

Samtliga åtta seminariedeltagare är personer som nog kan vara intressanta. Jag bifogar som sagt programbladet från konferensen. Där finns teman och namn  på respektive debattdeltagare för den intresserade.



Vad gäller rektorsgruppens verksamhet i Nätverket för IM, så skulle kanske en mer pessimistiskt lagd samordnare helt enkelt bryta i hop och lägga ned. Men det verkar som om vi skulle kunna få träffa utbildningsministern i vår. En sådan möjlighet skulle väl ändå kunna vara värd en Stockholmsresa! Ingemar i Göteborg,  samt Luleå, Sundsvall och Ystad är på. Och Hasse G i Järfälla och jag själv tillhör de aggressiva grå pantrarna. Så vi gör ett försök tycker jag.

Sen har vi ju det mycket diffusa men ack så viktiga "segregationsprojektet" här i Göteborg som ligger och puttrar...

Vi hörs, ge inte upp, vår elevgrupp finns kvar...

Lasse








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar