måndag 25 oktober 2010

"Historiskt" i Göteborg

Äntligen kom den igång - Akademin för den Sista tredjedelen! Ett pedagogiskt diskussionsforum för oss som är intresserade av den sista tredjedelens öden i skolan.
"Tredjedelen" i namnet syftar på mängden storstadsungdomar som inte  klarar inträdeskraven på det nya gymnasiet. Akademin är ett nytt grepp från Nätverket för IV. Ytterligare ett försök att få upp den här elevgruppens framtid på den politiska dagordningen. Nätverket har funnits sedan 2000. Vi hävdar att det av flera skäl är den viktigaste tredjedelen som vi vill väcka uppmärksamhet kring.

Vad är det som kan få så många tunga skoldebattörer att se så eftertänksamma och andaktsfulla ut? Jo, naturligtvis den kloke och fortfarande stridbare förre skol och kulturministern Bengt Göransson.
 
Han åt gulaschsoppa tillsammans med akademins ledamöter och berättade sedan anspråkslöst, elegant och fängslande om sina politiska och mänskliga erfarenheter från ett reflekterande liv. I år innehar han gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet. Det var inte svårt att få honom att ställa upp som första gäst hos Akademin för den Sista tredjedelen.
Bengt Göransson gav i våras ut en bok, Tankar om politik, Ersatz förlag (två olika recensioner, var så goda: Expressen och Clarté)
Hos föreläsaren kände man igen den lågmälda och träffsäkra stilen från boken som bl.a. diskuterar språkbruket i den politiska debatten som en mätare på politiska förskjutningar i samhällsklimatet. Dessutom finns där mycket om makten i samhället, mumma för frustrerat skolfolk. Ett citat ur boken bilagt för de som vill!

Tre flugor i en smäll...
När man ändå lockar IV-folk till stan för att diskutera framtiden, varför inte samordna flera intressanta evenemang?
Jonas Olofsson ekonomisk historiker, lärlingssakkunnig och skoldebattör, fick inleda måndagseftermiddagen ute på YFC. Han presenterade sin mycket omdiskuterade (bl.a. AB:s nätupplaga) bok: Krisen i skolan, Borea Förlag. En lämplig inledning till en eftermiddag kring en alternativ skolidé - Produktionsskola. 
YFC - Yrkesförberedande Centrum i Frölunda, stod som värd. Skolan deltar i ett EU-projekt kring Produktionsskola. Vad jag vet så har Göteborg inte någon sådan tidigare, men YFC håller just på att starta en sådan verksamhet.
Ett 50-tal lyssnare hade bänkat sig för att lyssna på Jonas Olofsson som bl.a. redogjorde för skrämmande statistik när det gäller ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden idag.
Boken innehåller också en detaljerad och mycket avslöjande redogörelse för det politiska spel som lett fram till dagens situation. Från Skolkommissionens (1946) alla lovvärda ambitioner, över kommunaliseringen på 90-talet, till dagens kris. Idag med ett parallellskolesystem väl så parallellt och segregerat som det man ville avskaffa på 40-talet. Boken rekommenderas verkligen alla som vill förstå dagens låsningar i skoldebatten. Se här bokomslagets egen text om bokens karaktär:
- En  successivt förlängd och generellt inriktad utbildning har sedan 1940-talet framstått som en huvudingrediens i strävandena att skapa ett mindre klasskiktat och mer rättvist samhälle. Frågan som ställs i det följande är inte bara om dessa strävanden är under upplösning utan framför allt om inte strategin motverkar sina egna syften.
Den tredje flugan?
Malmö är en stad som under det senaste decenniet upplevt kravalliknande händelser i vissa stadsdelar. Där polis och räddningstjänst har haft mycket svårt att arbeta ostört. Hälften av befolkningen är idag under 35 år och antalet ensamanlända ungdomar det största i landet. 
När nätverket för IV i Sverige startade (år 2000) var Malmö ett oskrivet blad vad gäller IV. Men 2004 hade politikerna förstått vikten av att satsa på den sista tredjedelen av ungdomspopulationen också. Utbildningsdirektören startade en gemensam resurs för alla elever med mindre än 30 betygspoäng från grundskolan. Bellevuegymnasiet heter det och dess rektor Anette Lawesson och utbildningsdirektören Matz Nilsson, var inbjudna till våra nätverksdagar.
Tisdag förmiddag samlades samlades närmare trettiotalet personer på SFC - Studieförberedande  Centrum - Atle, på Lindholmen, för att lyssna och diskutera.
De var mycket ett givande möte som avslutades först vid 14 tiden med gemensam lunch. En grupp med IV-folk från Österportsgymnasiet i Ystad hade kommit hela vägen bara för detta vilket gjorde intryck. Till yttermera visso förde Sverker Meyer, samordnare i Ystad, protokoll. Det är vi mycket tacksamma för och bifogar detta.
Vid uppbrottet talades det om att vi borde samordna ett möte kring den här elevgruppens framtid mellan de tre storstäderna. Då skulle samtliga skolchefer och ansvariga politiker vara inbjudna och vi skulle kunna få ett bättre fokus på den speciella storstadsproblematiken kring den sista tredjedelens framtida utbildning.