söndag 24 januari 2010

Vad nytt på IV-fronten eller ska vi säga västfronten...

I övermorgon tisdag ska Utbildningsnämnden i Göteborg sammanträda och ta ställning till förvaltningschefens förslag om en nedläggning av IV i Kortedala.
Läget ute i landet för IV eller "särskilda programmen" som det kommer att heta, verkar vara lugnare än i Göteborg.


För där händer det verkligen grejor! 
Göteborgs kommunala gymnasier ska p.g.a. tappet till friskolorna spara 90 miljoner. Då passar man på att införa 2011 års gymnasiereform redan 2010. Det är kul att jobba i en spjutspetskommun!
Som av en händelse försvinner IA (ett av de Särskilda programmen) ut i befintliga luckor på existerande gymnasieskolor. Kuratorer, städpersonalen, skolsköterska, elevstödjare, skolledare, vaktmästare, studievägledaren, vår underbara lugna bamba (elevbespisning) med personal, samtliga viktiga fasta vuxenkontakter runt vår elevgrupp - puts väck. Där spar man 10 miljoner och sänker samtidigt kvaliten drastiskt för de mest stödbehövande eleverna i kommunen. Att elev- och föräldragruppen också är den minst högröstade i kommunen behöver jag kanske inte tillägga. Så blir det när man "flyttar besluten närmare medborgarna" -  de svagaste får ta smällen
Förstatliga skolan, Björklund och det måste få kosta lite...
Det otroliga är också att hela utbildningsnämnden från höger till vänster än så länge förefaller vara totalt eniga om åtgärden med IA! Och till på köpet ett valår! Eniga om en åtgärd som kommer att göra redan segregerade och icke attraktiva skolor ännu mindre populära och ännu mer segregerade!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar