Tomas Tobé (Riksdagens bild) |
Så långt var allt bra, men uppvaktningarna blev "svårfixade" som vår rubrik antyder. Den 14 april, efter ett år alltså, träffade rektorsgruppen äntligen Tomas Tobé. Ett års väntande på rätt tidpunkt för alla parter. Tomas Grim och Agneta Söderlund från Sundsvall och Hasse Garheden f.d. rektor i Järfälla samt Ingemar Hansson och undertecknad från Göteborg blev inte besvikna. Vi fick en trevlig pratstund med ministerkandidaten om elevgruppen, den senaste reformen, det fria skolvalet, praktikproblemet (främst i storstäderna), yrkesförberedande, det tionde skolåret m.m..
Värre var det med Gustav Fridolin, det andra tipset. Honom har vi ännu inte fått träffa. Han måste tydligen prioritera andra saker än skolsituationen för "den sista tredjedelen" - vår elevgrupp. Vi hänvisades av hans sekreterare först till Jabar Amin skolpolitisk talesperson, men det ville sig inte. Till slut blev vi inbokade med Ezabelle Dingizian ungdomspolitisk talesperson i stället. När vår agent fru X fick höra detta sa hon åt undertecknad att säga till på skarpen. Det gjorde jag och så fick vi träffa både Jabar och Ezabelle redan den 25 oktober 2013. Se tidigare blogginlägg.
Men miljöpartiets skolpolitik... Ja, för mig som endast förstrött följt deras olika utspel inför valet i höst, känns det lite tveksamt. Partiet är så intimt förknippat med friskoleidén och det fria skolvalet och individens frihet att välja, att den segregation som automatiskt följer av detta, förefaller vara en underordnad fråga. Ägna en minut till ett utdrag ur SVT1:s intervjuserie "Nyfiken på partiledaren" från i mars i vår, så får du se. Det andra språkröret Åsa Romson som här företrädde Miljöpartiet, ägnar inte många minuter av den timslånga intervjun åt situationen i skolan. Dock hann hon med att säga detta.
Åter till förmiddagskaffet på Vetekatten med fru X, vår kvinna i Stockholm. Jag kände mig nöjd efter att ha fått de fina tipsen. Ibland tappar även jag farten i kampen för en bättre skola, men nu gick jag stärkt i själen ut på Djurgården i vårsolen. Nu för tiden kan man faktiskt gå på "typ" strandpromenad runt hela ön! Och tro det om ni vill, mitt "flow" verkade hålla i sig. När jag hunnit till Isbladskärret, kommer jag i samspråk med en äldre man med cykel och fågelkikare. Han visar sig, när vi pratat igenom de förekommande fågelarterna, vara pensionerad statistiker. Det här var verkligen min lyckodag!
Ända sedan den socialdemokratiska partikongressen i april 2013 då man bland annat krävde ett obligatoriskt gymnasium: "...Eftersom alla som går ut gymnasiet får ett bättre liv...", har jag ifrågasatt påståendets vetenskaplighet.
Statistikern bekräftade min käpphäst om statistiska feltolkningar i media och offentlighet. Man kan aldrig säga säkert att en samvariation är ett orsakssamband, om man inte gör ett experiment och har kontroll över alla faktorer.
Var och varannan nyhet i media handlar idag just om samvariationer som framställs som orsakssamband. Därmed sätter man skräck i allmänheten och fångar deras uppmärksamhet för ett ögonblick.
Kanske ses vi på Eskilstuna-konferensen i maj. Där ska vi prata mer om bl.a. bilden av skolan i media. Och den svenska skolkatastrofen och dess tänkbara orsaker och vad man kan göra åt den...
Fortsätt kämpa. Snart vänder det... Och kom ihåg, bitterhet gynnar inte elevgruppen
hälsar Lasse Hellström
(0703/909165)
samordnare i Nätverket för IV/IM i Sverige
PS Glöm inte att Akademin för den sista tredjedelen har allmänt pubmöte på Lärarnas Hus i Göteborg, Aschebergsgatan 3, torsdag den 22 maj kl. 17. Alla anmälda välkomna! Mat och dricka till självkostnadspris. Anmäl dig till Eva Brandin (eva.brandin@gmail.com)